Beton bontás

beton bontásÉpítési, felújítási munkák során gyakran szükség lehet a beton darabolására. Ez általában akkor válik szükségessé, amikor a betonvágás során már kivágott nagyobb darabokat kell mozgatni, amelyekre már nincsen szükség, például a korábban ajtónak vagy ablaknak kivágott helyeket kitöltő tömböket.

Ezeket értelemszerűen egyben jóval nehezebb és bonyolultabb mozgatni, ha pedig beltéren kell ezt megoldani, szinte lehetetlen tökéletes megoldást találni a problémára. De csak szinte, ugyanis mi több hatékony megoldással is előállhatunk.

A betonroppantás mellett sokszor gazdaságos megoldás lehet a hagyományos betonbontási eljárások valamelyike is.

 

 

Mit használunk ilyenkor?

Ha csak kisebb bontási munka elvégzésére van szükség, előkerülnek a Bosch és Makita elektromos kétkezes vésőgépek, vagy a Hydrostess roppantógép. Ezek nagy előnye, hogy beltérben kiválóan alkalmazhatóak, kezelésük viszonylag egyszerű (a szakember számára), és nagyon mobilisak. Gyorsan megoldható tehát a segítségükkel az épület belsejében a betontömbök szétbontása és elszállítása.

A szakember feladata az is, hogy megítélje, pontosan milyen kialakítású, teljesítményű gép használata az ideális – hiszen van, hogy a kisebb vésőgéppel már nem mennénk semmire, mivel nem bontanánk elég hatékonyan, a nagyot viszont adott helyzetben már nem bírjuk el, nem tudjuk a megfelelő pozícióba juttatni.

Nem mindig ilyen egyszerű a dolgunk.

beton bontás légkalapáccsalA kézi betonvágók és vésők ugyan rendkívül hasznosak lehetnek adott helyzetben, azonban kültéren sok esetben egészen más megközelítésre van szükség. Az is meglehet, hogy a feladat annyira bonyolult, hogy bontási tervet kell készíteni, amelyben a technikákat, módszereket, eszközöket is leírjuk.

Útépítésnél például már sokszor inkább kompresszor hajtott légkalapácsok kerülnek elő. Ha pedig egész épületek bontását végezzük, még nagyobb teljesítmény kell. Ilyenkor alkalmazzuk a lánctalpas kotrógépekre szerelhető adaptereket, azokat a törőfejeket, illetve harapó- és roppantóollókat, amelyek a nagyobb betontömbökkel is játszi könnyedséggel megbirkóznak.

Végső esetben akár robbantásra is sor kerülhet, a „kő kövön nem marad” megoldás azonban tényleg utolsó mentsvár, hiszen a feladatok nagy részét meg tudjuk oldani precíz és pontosan megtervezett bontási műveletekkel, a megfelelő szerszámokkal.

Kiemelt szolgáltatásaink: